Cuvintele Lipsă…

What A Wonderful World…

„Nu credeam să existe şi rechini nepricepuţi” (Razvan Exarhu)


Bila Albă si felicitări, Răzvan !!!

„Aşa cum nu-mi imaginam că există negri care să nu ştie să joace baschet. Mi-am revizuit un pic atitudinea de când toată suflarea se uită la emisiunea „Mogulii spun lucruri trăznite”.

Cred că nici la căderea lui Ceauşescu nu s-a investit atâta energie într-o butaforie pentru copii preşcolari. Dacă n-ar fi grav, ai zice că e doar o glumă proastă spusă de tâmpiţi. De-asta, mă tot întreb cine o fi fost isteţul care s-a gândit la ţărănia cu filmuleţul şi care a vrut să îi facă victimei o surpriză frumoasă şi plăcută.

Personajele malefice din filme îţi dau o senzaţie de siguranţă, au o perfecţiune a gesturilor şi a maşinaţiunilor. Când Machiavelli e jucat de un ciobănaş, nu prea îţi vine nici să râzi, dar nici să plângi. Până şi conspiraţiile sunt de proastă factură, mai nou.

Mori de plictiseală mai ceva ca la noua epidemie de gripă. Sper, totuşi, că aceşti consilieri străluciţi sunt voluntari, absolvenţi de şcoli ajutătoare de strategie. Altfel nu se explică de ce au dat drumul cu atâta naturaleţe unei bombe care să explodeze lung şi cu efect contrar celui scontat.

Orice mizerabil de bună-credinţă ar fi lăsat mârşăvia pentru ultimul moment, în care nu se mai putea repara nimic, în care orice expertiză sau dezbatere ar fi fost strivite de stomacul de elefant al opiniei publice. În cazul nostru, pare că marii malefici sunt nişte bieţi instalatori deghizaţi în mafioţi onorabili.

Am citit un articol ştiinţific în „New York Times”, în care se avansa ca o certitudine faptul că specia noastră se naşte sub auspiciile altruismului. Un copil sub doi ani care vede un adult cu braţele încărcate încercând să deschidă o uşă, se repede să ajute. E prea devreme pentru el să fi deprins regulile de educaţie, e ceva reglat de instinct.

De la trei ani încolo, comportamentul se modifică şi copiii încep să fie mai drăguţi cu cei care au arătat o oarecare bunăvoinţă faţă de ei. Încep să înţeleagă kestia, cum ar veni. Războiul nu este o negare a capacităţii de cooperare a oamenilor, ci mai degrabă cea mai distructivă formă a ei. Asta spune antropologul Lawrence H. Keeley în cartea sa, “War Before Civilization”.

De aici se nasc de cele mai multe ori şi crizele morale, pentru că instinctul de supravieţuire ne obligă la egoism, în atimp ce altruismul natural, potenţat de dresajul social, ne îndeamnă să privim în direcţia opusă. Asta au şi reuşit să trezească în bună parte ultimele aventuri de campanie.

O solidaritate spontană cu un individ care ne putea fi simpatic sau nu înainte de a fi ciomăgit în faţa ochilor noştri. E adevărat că zilnic putem avea şansa de a asista la scene revoltătoare. Fiecare dintre noi ştie ce înseamnă să întorci capul şi să te faci că nu se întâmplă nimic.

Aşa pare că e înţelept, să-ţi vezi de treaba ta, ba chiar să şi susţii ceva în care nu crezi, că nu se ştie când îţi trebuie. Spiritul civic seamănă foarte mult cu celebra Frumoasă fără corp. Clipele de euforie trăite cu adevărat în decembrie 1989 par acum stânjenitoare la prima vedere, poate din cauza acestui sentiment, aparent nefiresc, de apropiere şi fraternizare spontană.

Nu ideea de linşaj politic e gravă, istoria ne învaţă că trebuie să fim foarte relaxaţi. E grav că metodele folosite sunt necurate şi că sunt instrumentate de nişte oameni care, în ciuda puterii şi a inteligenţei lor potenţiale, se arată slabi şi încurcaţi de strategia lor mică şi nesinceră.

De-asta cred acum că tocmai aceste instincte bune sunt trezite la viaţă, în mod paradoxal, de câteva kestii suficient de penibile pentru nişte adulţi cu aere de conducători. Mogulii nu plâng, dar au defecte comice de vorbire. Şi cred că greşelile de vorbire pot acoperi nişte greşeli de gândire.

E pentru prima oară când apare numele Băsescu într-un text scris de mine. Chiar dacă făceam mişto la radio de engleza lui, m-am bucurat să văd că vorbeşte excelent limba română, cu acuzativul pe care şi fără decât în loc de doar.

În plus, mă solidarizez by default cu unul care ia şuturi din toate părţile şi râde. Asta înseamnă curaj şi încă ceva, ceea ce vă doresc şi dumneavoastră. ” (www.evz.ro/articole/detalii-articol/878603/SENATUL-EVZ-Si-mogulii-plang/)

www.exarhu.ro

Reclame

05/12/2009 - Posted by | Aproape Politică..., Bila Albă | , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: