Cuvintele Lipsă…

What A Wonderful World…

Laudatio Băncii UniCredit Țiriac


Conform datelor Băncii Centrale Europene, băncile românești conduc în topul câștigurilor societăților bancare cu activitate pe teritoriul Uniunii Europene, cu un profit de 4,5 miliarde de euro, realizat din dobânzi și comisioane, anul trecut, relateaza 1asig.ro.

Sunt cel mai mare sac de nervi din lume !
Să vă povestesc ce-am pățit :
Azi (11.09) îmi expira singurul depozit pe care mi l-am mai  lăsat la Unicredit și m-am dus, în drum spre casa, să-l lichidez (anterior, celelalte depozite le-am transferat la BCR și BRD;  totuși, fiind adepta principiului “  nu pune toate ouăle in același coș “ , am lăsat netransferat , un depozit de 1500 $ (la Unicredit).

unicredit Cînd sa lichidez depozitul, ofițerul de cont îmi întinde extrasul de cont cu soldul : 1461 $. Atenție, (depozit la termen cu scadența 11.09.09 ) : Sold initial ( 2008) : 1500 $ si sold la 11.09.09 : 1461 $ !!!
Cool !!! : adică eu depun la bancă 1500$ (într-un depozit , pe termen de 1 an) și după un an, în loc să am suma depusă + o dobinda, eu am o sumă mai mică decit cea depusă; ca și cum, în loc să-mi plăteasca banca o dobîndă, îi plătesc eu ei (mulțumire pentru că s-a lăsat creditată de mine, probabil !) 39 $ !!!
Inutil să vă spun că ofițerul de cont se uita blînd (cu ochi mari și umezi) la mine, cînd i-am explicat că “așa ceva nu există” și i-am cerut detalii !!!
Am încercat să mă calmez,  dar nu mi-a reușit, drept pentru care tonul vocii mele s-a ridicat brusc  la vederea extrasului de cont : dobînda = 40$ iar  comision administrare cont = 79 $ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(1500$ + 40 $ -79$ = 1461 $)

Aha ! mi-am zis ! V-am prins ! În fine, l-am “rugat” pe “matematicianul “ cu ochi mari și umezi să-mi “facă cunoștință” cu șeful lui .
Din fericire, acesta neavînd “ochi mari și umezi”, m-a lămurit rapid : comisionul “pricinos” era din februarie, cînd am lichidat un alt depozit (5000$) – prin transfer la BCR – ;
ADICĂ : eu transfer un depozit la BCR, iar Unicredit, în loc să-mi rețină comisionul din depozitul de transferat, mi l-a reținut dintr-un alt depozit, fără nicio legatură… ( din cel de 1500 $ , singurul rămas la ei !!!)
La întrebarea mea : “Bine, bine, dar de ce nu mi l-ați reținut din depozitul de transferat? “ ; răspunsul a fost și mai cool ! : “Nu, că noi nu știm dinainte ce comision vom reține, pentru că transferurile le facem  prin banca mama (din Germania), nu direct către banca destinatară din România .“
Abia atunci m-am luminat eu de ce a durat transferul depozitului meu – din februarie – 4 zile , de la Unicredit la BCR : pentru ca s-a efectuat VIA GERMANIA !!!. INCREDIBIL !!! Deci : Unicredit face transferurile depozitelor în valută către băncile din Romania, prin …GERMANIA (banca mama !!!);
L-am mai întrebat atunci , din ce mi-ar fi reținut comisionul (în sistemul lor original, fără notificare), dacă n-aș mai fi avut niciun depozit la ei ; ce credeți că mi-a raspuns : “A, avem niște firme care ne fac recuperarea debitelor !”
Stați, că asta nu e tot !!! La o a doua privire pe extrasul de cont, am văzut că în cei 79$ erau incluse și niște PENALITAȚI !!! Ei, aici chiar l-am prins, zic ! L-am întrebat,  cu un surîs larg, cum și-au permis să-mi rețină aceste penalități dintr-un alt depozit, fara nicio notificare, fara acordul meu ?! În fine,  profund încurcat, au inceput sa-l stringa pantofii, și-a studiat cu mare interes bombeul pantofilor și mi-a răspuns inteligent : “Astea sunt PROCEDURILE noastre , doamnă !”.
Într-un final , zîmbind din nou larg, am plecat cu țeapa luată, dar lăsînd in urma, băncii prietene , promisiunea fermă că îi voi face o URIAȘĂ reclamă pro-bono , de azi înainte , să cunoască și alte potențiale viitoare victime PROCEDURILE foarte tari ale acestei bănci , cu transferuri de depozite valutare între 2 bănci din Romania , via Germania și reținere comision + penalități dintr-un alt depozit,  fără notificarea clientului !credit carduri
… ZIS ȘI FĂCUT !!!

*** Aceast articol NU este un pamflet și…trebuie tratat ca atare !

( Mihaela Viziteu – 11.09. 09)

28/09/2009 - Posted by | Aproape Economie... | , , , , ,

5 comentarii »

  1. imi pare nespus de rau de ce ai patit. important e ca ai putut plati, altfel gaseai executorul la poarta. schimba banca, uita de ei si fa-i de cacao pe unde poti.

    Comentariu de dan | 29/09/2009 | Răspunde

    • multumesc !

      aș „schimba” eu banca, dar nu se lasă !!! ( LOL)
      cît despre „cacao”… lucrez la asta, sper că se vede !
      cu „uitatul” e mai greu, deocamdată (am o memorie tare parșivă !)

      Comentariu de miha0509 | 29/09/2009 | Răspunde

  2. Păcat că i-ai lăsat așa. Meritau un proces și o plângere penală. Nu aveau niciun drept să rețină comision și penalități din alt cont decât din cel lichidat.

    Uite așa ajungem ca băncile din .ro să ne trateze ca pe niște cârpe. De asta și comisoanele și dobânzile aberante. De asta și clauzele suspecte scrise cu litere mici pe contracte.

    Știu, 79 € nu-i o sumă foarte mare și probabil că n-ai chef și timp de pierdut cu justiția pentru suma asta. Banii cred că nu merită, dar principiile, da.

    Comentariu de armamortala | 18/11/2009 | Răspunde

    • Ai perfecta dreptate ! Asa mi-as fi dorit sa fac ( sunt o justitiara, de felul meu), dar, cunosti : „de unde timp ???” ; asa ca m-am multumit sa incerc sa le fac „reclama” pro bono pe bloggosfera !!! trag ceva sperante ori sa si-o ia de la altii, cu „mai mult timp” decit mine, ori sa le scada dramatic numarul de clienti ! De fapt sper si una si alta !

      Comentariu de miha0509 | 19/11/2009 | Răspunde

  3. 1. Cam ORICE transfer in valuta efectuat in septembrie 2009 se facea prin banci corespondente, si daca nu ma insel si acum este la fel. Nu sunt specialista in plati externe – dar da, chiar daca sunt pe teritoriul Romaniei, sunt considerate plati externe, ptr ca bancile romanesti nu au conturi deschide una la cealata si atunci banii „trec” prin diverse banci din strainatate). Asta este si motivul ptr care platile in valuta desi sunt efectuate pe teritoriul Romaniei nu ajungeau in aceeasi zi sau intr-o sg zi in cealalta banca.
    2. Comisionul luat pentru plata externa, dupa efectuarea ei este al bancilor intermediare sau al bancii beneficiare si acele banci intermediare pot sa fie sau NU din acelasi grup cu banca platitoare. Acea banca mama la care va referiti este doar una dintre multele prin care puteau alege sa trimita banii in BCR
    3. La o suma debitoare se aplica dobanda penalizatoare, cred ca nu exista nicio institutie care sa nu aplice penalizarii la debite, nu vad de ce considerati ca tocmai bancile ar trebui sa fie altfel.
    4. Sumele nu vi le-au luat din primul, al doilea sau al saptelea depozit, ci din contul curent, care este unul singur si care va apartine. In plus, ar fi chiar culmea, sa datorati niste bani dar ei sa nu vi-i ia pentru ca nu sunt din depozitul constituit la 01.01 ci din cel constituit la 02.03 – sunt banii aceleiasi persoane, si datoria aceleiasi persoane.
    5. Da, lucrez intr-o banca, dar nu asta-i motivul pentru care mi-am pierdut timpul contrazicand pe cineva care a pierdut bani si care – evident – are motive de resentimente, ci pur si simplu bunul simt si faptul ca nu consider ca aveti dreptate in intregime. Comisionul de administrare trebuie platit, comisionul de transfer al bancilor corespondente trebuie platit.
    Omisiunea a fost a angajatului la care ati depus dispozitia de plata externa, ptr ca nu v-a spus ca bancile externe isi pot cere comisionul ulterior efectuarii platii. Dar de platit trebuia platit chiar si asa.
    Intr-un final nu a fost decat o omisiune a unui angajat si nu o pacaleala a unei banci, care departe de a fi perfecta, lucreaza ca multe banci din Romania, in niciun caz mai prost.
    Si apropo de transfer, nici nu vreau sa-ncep sa vorbesc despre cat de bine/corect/transparent lucreaza BCR-ul…………..
    Numai bine!

    Comentariu de Cati | 16/10/2010 | Răspunde


Lasă un comentariu